De geschiedenis van Culemborg gaat heel ver terug. Al in de 14e eeuw werd de stad een Vrijstad met eigen rechtspraak. Culemborg was toen een centrale marktstad en kende later een levendige industrie. Armen en zieken vonden verzorging in de stad en weeskinderen werden al vanaf 1560 opgevangen in het Elisabeth Weeshuis (nu een museum). Als belangrijke stad en handelscentrum werd Culemborg in woelige tijden beschermd door maar liefst drie wallen en grachten, met zeven stadspoorten. Nu nog getuigen veel monumentale gebouwen van de rijke historie van Culemborg.
Hoe is Culemborg ontstaan?
Culemborg wordt voor het eerst genoemd in 1281 als ‘Culenburgh’, met latere varianten zoals Kulenborch (1305), Culenborgh (1353), Colemborch (1363) en uiteindelijk Culemborch in 1472. De naam vindt zijn oorsprong in een kuil, een waterplas ontstaan bij een dijkdoorbraak, vergelijkbaar met een wiel of kolk. Het tweede deel van de naam verwijst naar de burcht die rond 1270 in de buurt van deze kuil werd gebouwd. Culemborg betekent dus ‘burcht aan de kuil’.
Vrouwe Elisabeth
De stad dankt veel aan de laatste telg van het geslacht Van Culemborg, Vrouwe Elisabeth. Zij stichtte het Elisabeth-gasthuis, een hofje voor oude mannen en vrouwen, en financierde de bouw van het Stadhuis en de toren van de Sint-Janskerk. Met haar erfenis werd het Elisabeth Weeshuis opgericht, dat nu dienst doet als museum en bibliotheek.
Overnachten
Geniet van een rustige overnachting in het historische Culemborg, waar sfeervolle accommodaties je verwelkomen te midden van charmante straatjes en eeuwenoude geschiedenis.
Eten & Drinken
Culinair genot in Culemborg: ontdek gezellige eetgelegenheden en authentieke cafés. Proef lokale lekkernijen en laat je verwennen met culinaire hoogstandjes.
Winkelen
Winkelplezier in Culemborg: Verken de pittoreske winkelstraten en ontdek unieke boetieks met vintage vondsten en designstukken. Laat je verrassen door het diverse aanbod in deze historische stad.